Ratsastus on suosittu harrastus Suomessa ja lajin piiristä löytyy noin 170 000 harrastajaa. Ratsastusta pidetään luonnonläheisenä ja monipuolisena harrastuksena. Se on liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille. Ratsastusta voi harrastaa käytännössä kuka tahansa iästä, koosta tai sukupuolesta riippumatta. Lajin pariin pääsee ratsastustalleilla ympäri Suomen. Niitä löytyy sekä isommista kaupungeista että pienemmiltä paikkakunnilta maaseudulta.
Ratsastus on erinomainen liikuntamuoto, joka kohentaa kuntoa ja parantaa hyvinvointia. Fyysisen kunnon lisäksi monille ratsastus toimii myös henkisen hyvinvoinnin lähteenä. Hevosten kanssa touhuaminen ja ratsastaminen virkistävät myös mieltä ja se vie ajatuksia pois arjen kiireestä. Hevosten kanssa toimiminen rentouttaa ja auttaa monia jaksamaan arjessa entistä paremmin.
Lajina ratsastus on vaativa. Se on jatkuvaa oppimista, olit sitten vasta ensimmäistä kertaa satulaan kiivennyt tai lajia jo vuosia harrastanut. Uuden oppiminen jatkuu läpi elämän. Osasyy jatkuvalle uuden oppimiselle on luonnollisesti hevoset, sillä hevoset ovat yksilöitä, joista jokainen on omanlaisensa. Ne tuovat luonnon lähemmäksi ja opettavat paljon. Samalla hevoset myös haastavat lajin harrastajia. Jokainen ratsastustunti on erilainen.
Ratsastuksen aloittaminen
Ratsastus lähtee usein liikkeelle lajiin tutustumisesta talutusratsastuksen parissa. Talutusratsastuksessa pääsee turvallisesti nousemaan hevosen selkään avustajan opastuksella. Taluttaja pitää hevosesta kiinni koko ratsastuksen ajan ja hevosen selässä voi keskittyä istumaan rennosti. Jos ratsastuksesta innostuu, suunnataan seuraavaksi yleensä ratsastuksen alkeiskurssille. Alkeiskurssien kesto vaihtelee ratsastuskoulusta riippuen, mutta yleensä se on noin 10–20 tuntia. Alkeiskurssia käydään pääsääntöisesti tunnin ajan viikossa ja se sisältää usein ratsastuksen lisäksi teoriaopintoja ja hevosen hoitoon liittyvää opetusta. Alkeiskursseja järjestetään vaihtelevasti eri aikoina ja esimerkiksi loma-aikoina voi alkeiskurssin päästä käymään lyhyemmässä ajassa leirimuotoisena. Jos kokonaiseen kurssiin sitoutuminen ei tunnu itselle sopivalta, voi ratsastusharrastusta jatkaa myös yksittäisillä tunneilla.
Alkeiskurssin sisältö koostuu ratsastuksen perustaidoista. Kurssilla opetellaan istuntaa eli oikein hevosen selässä istumista. Lisäksi tunneilla käydään läpi hevosen hallintaa, kuten sen kääntämistä, pysäyttämistä sekä eri askellajeissa; käynnissä, ravissa ja laukassa, ratsastamista. Alkeiskurssilla oppii perusasiat hevosen hallitsemiseen liittyen, minkä jälkeen voi edetä jatkokursseille. Jatkokurssit sisältävät usein vaihtelevasti ei liikkeitä, koulu-, este- ja maastoratsastukset. Jatkokurssien sisällöt saattavat painottua eri tavoin eri ratsastuskouluilla.
Oli kyse sitten alkeiskurssista tai jatkokurssista, edetään ratsastustunneilla aina omien taitojen mukaan. Samalla tunnilla voi hyvin olla eritasoisiakin ratsastajia ja jokainen tekee harjoitukset omaan tasoonsa nähden sopivana. Vaativampiin liikkeisiin siirrytään vasta kun helpommat ovat hallinnassa. Ratsastajan tulee aina pystyä olemaan rento ja itsevarma. Luottamus ratsastajan ja hevosen välillä täytyy toimia, jotta vaativampiin liikkeisiin pystyy etenemään. Lisäksi ratsastuksen, kuten minkä tahansa muunkin taitolajin, oppiminen perustuu toistoihin. Ratsastamiseen liittyvät taidot vaativat useita toistoja, jotta ne voi oppia todella hallitsemaan.
Mitä varusteita ratsastustunnille tarvitsee?
Ratsastukseen liittyy monia eri varusteita ja välineitä. Alkuun pääsee kuitenkin kypärällä sekä kotoa löytyvällä sopivalla vaatetuksella. Kypäränkin saa tarvittaessa lainaan ratsastuskoululta. Jalkineet voivat olla esimerkiksi tavalliset kumisaappaat. Tärkeintä on, että jalkineista löytyy hieman korkoa, eikä niiden lesti ole kovin kapea, jotta jalka pysyy kunnolla jalustimella. Ratsastushousujen tulisi olla riittävän joustavat, eikä niiden pinta saa olla liukas.
Ratsastuskouluilla ratsastetaan sekä ulkona kentällä tai maastossa että sisähalleissa eli maneeseissa. Riippumatta siitä, missä ratsastetaan, kannattaa pukeutuminen suunnitella sääolosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kerrospukeutuminen toimii tallilla touhutessa ja ratsastaessa hyvin. Useammat kerrokset pitävät usein hyvin lämpöä, mutta toisaalta vaatetusta on helppo keventää tarvittaessa. Pukeutumisessa tulee turvallisuussyistä välttää kaikkea, mikä voi jäädä kiinni tai tarttua. Esimerkiksi roikkuvia kaulahuiveja ei kannata tallille pukea. Isot korut tulee myös jättää kotiin. Kypärä on usein ratsastajan ensimmäinen hankinta. Jos lajista innostuu, kannattaa harkita myös ratsastukseen tarkoitettujen housujen, hanskojen ja kenkien ostamista. Niillä pääsee usein pitkälle. Ratsastukseen tarkoitettuja varusteita saa hankittua alan erikoisliikkeistä tai isommista tavarataloista ja nettikaupoista. Varusteita on tarjolla nykypäivänä valtava valikoima, joista voi hankkia itselle sopivimmat vaihtoehdot.