Ratsastus on monille rakas harrastus ja lajin pariin palaa vuosittain monia aiemmin elämässään ratsastusta harrastanutta. Uusia harrastajia löytää tiensä ratsastuskouluille jatkuvasti. Monet ratsastusta harrastavat osallistuvat viikoittain ratsastuskoulun tarjoamalla ratsastustunnille, osa useammallekin. Ratsastuskoulujen tuntivalikoimat vaihtelevat hieman ja niillä saatetaan keskittyä erilaisiin asioihin. Itselleen parhaan ratsastuskoulun ja tunnin löytää kokeilemalla.
Mitä ratsastustunnilla tehdään?
Ratsastustunnit ovat kestoltaan pääsääntöisesti aina noin 50–60 minuuttia. Ratsastuksen opettaja on etukäteen jakanut hevoset tunnille tuleville ja monesti oman ratsunsa pääsee tarkistamaan tallin ilmoitustaululta. Ratsastustunnille osallistuvan ratsastajan tulee itse laittaa oma ratsunsa kuntoon. Tallilta saa kuitenkin aina apua, jos hevosen kuntoon laittaminen ei ole vielä tuttua. Monesti hevoset on haettu sisälle karsinoihin ennen tuntien alkua, mutta joskus hevonen täytyy ensin hakea tarhasta sisälle ratsastustuntia varten. Ennen tuntia hevonen täytyy harjata, erityisen hyvin satulan ja suitsien kohdalta, jotta ne eivät hierrä ratsastuksen aikana. Lisäksi hevosen kaviot tulee puhdistaa ja tarkistaa sen terveyden tila. Tallin henkilökunta ja ratsastuksen opettaja avustavat tarvittaessa. Kun hevonen on puhdistettu, laitetaan sille satula ja suitset sekä muut asianmukaiset varusteet. Osalla hevosista käytetään esimerkiksi suojia jaloissa ratsastuksen ajan.
Kun hevonen on laitettu kuntoon, siirrytään sen kanssa kentälle tai muulle opettajan osoittamalle paikalle, jossa selkään nousu tapahtuu. Hevosta taluttaessa maasta käsin tulee ohjat ottaa pois kaulalta ja taluttaa vasemmalta puolelta hevoseen nähden. Hevosen selkään nousu tapahtuu myös vasemmalta puolelta. Selästä käsin säädetään vielä jalustimet sopivan mittaisiksi ja kiristetään satulavyö. Monilla talleilla on omat käytännöt siihen, missä selkään nousu tapahtuu ja missä järjestyksessä kentälle siirrytään. Ratsastuksenopettaja ohjeistaa tuntilaisia aina tarpeen mukaan.
Kun ratsukot ovat kentällä ja varusteet ovat kunnossa, alkaa itse tunti. Tunti aloitetaan rauhassa lämmitellen. Sekä ratsastajien että hevosten olisi hyvä lämmitellä. Ratsastaja voi aloittaa lämmittelyn jo maasta käsin ennen tunnin alkua esimerkiksi pyörittelemällä käsiä ja lämmittelemällä muilla tavoin lihaksia. Hevosen lämmittely käy helpoiten selästä käsin aloittamalla ensin rauhallisella käynnillä ja tekemällä erilaisia taivutuksia ja pysähdyksiä. Reippaampaan askellajiin siirrytään vasta, kun hevoset ovat riittävän lämpimät. Ratsastuksen opettaja ohjeistaa tunnilla jatkuvasti ja kertoo, kuinka tunti etenee.
Lämmittelyiden jälkeen siirrytään itse tunnin aiheeseen. Ratsastustunnin teemana voi olla esimerkiksi jokin kouluratsastuksen liike tai esteiden hyppääminen. Ratsastuksen opettaja suunnittelee tuntien tehtävät etukäteen, jotta ratsastajat pääsevät kehittymään mahdollisimman monipuolisesti lajissa. Osa ratsastuskouluista järjestää tunteja eri painotuksilla, jotta esimerkiksi esteratsastuksesta kiinnostunut voi osallistua estepainotteiselle tunnille. Opettaja neuvoo ja ohjaa jokaista ratsukkoa henkilökohtaisesti ja häneltä voi tarvittaessa pyytää vinkkiä eri liikkeiden ja suoritusten tekemiseen. Samalla ratsastustunnilla on usein kuitenkin myös muita oppilaita, joten lajiin kuuluu vahvasti myös muiden ratsukoiden huomioiminen tunnin aikana, jotta tunnit ovat kaikille turvallisia. Ratsukoiden määrä vaihtelee, mutta pääsääntöisesti tunneille osallistuu noin 5–8 henkeä.
Kun tunnin harjoitukset on tehty, siirrytään loppuverryttelyyn. Loppuverryttely tapahtuu usein rennommalla ravilla, josta siirrytään käyntiin ja jäähdytellään hevonen kävelemällä riittävän pitkät loppukäynnit. Joskus hevonen saattaa jatkaa vielä toiselle ratsastustunnille, jolloin hevonen luovutetaan seuraavalle ratsastajalle tunnin loputtua. Jos hevonen ei kuitenkaan jatka enää toiselle tunnille, tulee ratsastajan huolehtia hevonen myös takaisin sisälle. Tunnin jälkeen hevoselta otetaan varusteet pois ja se puhdistetaan tarpeen mukaan.